Stopp i avlopp i Göteborg: Din guide till ett fritt flöde i hemmet

23 april 2024 Veronica Urena

editorial

Att hantera ett stopp i avloppet är en situation de flesta villaägare och fastighetsförvaltare i Göteborg förr eller senare ställs inför. Ett stopp kan innebära allt ifrån mindre irritation till stora och kostsamma problem. I denna artikel går vi igenom orsaker till stopp i avlopp, hur du kan försöka förebygga och åtgärda dem själv, och när det är dags att kalla på professionell hjälp. 

Vanliga orsaker till stopp i avloppet

Ett av de vanligaste hushållsproblemen i Göteborg är stopp i avloppet. Det kan bero på flera olika faktorer. I köket kan stopp uppstå till följd av matrester, fett och oljor som hälls ner i avloppet, vilket över tid bygger upp beläggningar. I badrummen är det ofta hår, tvålrester och ibland även hygienprodukter som orsakar stoppet. Dåligt underhåll eller felaktigt utformade avloppssystem kan också vara en bidragande orsak till att avloppet inte fungerar som det ska.

Förebyggande åtgärder

För att undvika stopp i avloppen finns det några enkla förebyggande åtgärder man kan genomföra. Ett av de enklaste men mest effektiva sätten är att vara uppmärksam på vad som spolas ner. I köket kan ett silduk eller ett fatfäll användas för att fånga upp matrester och förhindra att de hamnar i avloppet. Efter matlagning är det också viktigt att torka av stekpannor och kastruller från fett innan de diskas. I badrummet kan hårfilter i dusch och badkar effektivt minska risken för stopp i avloppet.

En annan viktig åtgärd är att regelbundet rengöra sina avlopp. Detta kan göras genom att spola igenom avloppet med hett vatten eller genom att använda en blandning av bikarbonat och ättika, vilket är en mild men effektiv metod för att lösa upp eventuella ansamlingar. Det är dock viktigt att undvika starka kemikalier som kan skada avloppsrören och miljön.

stopp i avlopp göteborg

Självhjälptips vid stopp

Har ett stopp redan uppkommit finns det några metoder man kan prova för att avhjälpa problemet själv. Ett klassiskt verktyg som ofta kommer till användning är en favorit – en gummiplunta. Genom att skapa ett vakuum kan man ofta få loss det som orsakar stoppet. Ett avloppsspiral kan också vara till hjälp för att fysiskt avlägsna blockeringar djupare i avloppssystemet.

Om stoppet är mindre allvarligt kan hett vatten och en diskmedelsblandning användas för att lösgöra fett och andra avlagringar. Det är viktigt att inte använda kokande vatten, särskilt om du har plaströr, då det kan orsaka skada. Om problemet kvarstår efter att ha provat dessa metoder är det dags att ringa in proffsen för att få en grundlig spolservice

Fler nyheter